skip to Main Content

Siisti ja järjestä työpiste ennen lomalle lähtöä

Monella koittaa pian kesäloma ja mielen virittäminen lomamoodiin kannattaa aloittaa työpisteen perusteellisella siivouksella. Kun työpiste on puhdas ja järjestyksessä, on työtehtävien pariin palaaminen paljon mukavampaa.

Vähemmän stressiä

Pitämällä työpisteen siistinä annat itsellesi parhaat puitteet keskittyneeseen ja tehokkaaseen työskentelyyn. Huono järjestys ja sottaisuus vain lisäävät stressiä lomalle lähdettäessä ja varsinkin lomalta palatessa.

Hyvällä järjestyksellä ja siisteydellä on merkitystä myös työn turvallisuuden kannalta. Epäjärjestys voi usein olla osasyynä työtapaturmissa. Kertynyt pöly ja sähkölaitteet ovat myös huono yhdistelmä paloturvallisuuden kannalta.

Työpiste järjestykseen

Yritysten työtilojen ja toimistojen yleisestä siisteydestä vastaa usein siivouspalvelu. Mutta oma työpiste voi ehtiä kehkeytyä kaaokseksi siivouskertojen välillä. Sen lisäksi pöydälle kertyneet paperipinot ja laatikoiden epäjärjestys, on jokaisen jossain vaiheessa itse hoidettava.

Työpiste tunnetusti kerää kaiken maailman rojua kuin magneetti. Pisteeltä voi löytyä irtonaisia paperilappusia, post-it -lappuja, esitteitä, kuitteja, mainoskyniä ja pinttyneitä kahvikuppeja.

Seuraa näitä askeleita:

  1. Vie ylimääräiset kupit tiskiin, heitä kaikki irtoroskat roskikseen ja tyhjennä roskakori.
  2. Käy kaikki työpöydän paperit läpi ja heitä turhat paperit paperinkeräykseen. Skannaa tai ota kuva tärkeistä papereista ja lappusista, tai arkistoi ne omiin kansioihin.
  3. Pyyhi työpöydän pinta kostealla mikrokuituliinalla.Työpöytä kannattaa myös aika ajoin puhdistaa desinfiointiaineella.
  4. Tarkista laatikot ja hyllyt. Heitä kaikki turha pois ja säilytä vain tarpeellinen.
  5. Pyyhi myös laatikot ja hyllyt kostealla liinalla ja laita tavarat omille paikoilleen.

Tietokoneen siivous

Muista puhdistaa pölykerroksista myös tietokone ja tietokoneen näyttö. Tähän voit käyttää hieman kosteaa mikrokuituliinaa. Liina ei saa kuitenkaan olla liian kostea, ettei se vahingoita laitteita. Voit myös käyttää elektronisille laitteille tarkoitettuja siivousliinoja.

Pyyhi ja desinfioi samalla näppäimistö. Voit myös kääntää näppäimistön ylösalaisin ja puhaltaa paineilmalla kaikki pölyt ja roskat pois näppäinten alta ja väleistä. Muista sammuttaa sähkölaitteet puhdistuksen ajaksi.

Kaikki järjestyksessä

Osa järjestystä ja sen tuomaa mielenrauhaa on, kun kaikki asiat on hoidettu ja jopa tietokoneen tärkeimmät tiedostot ovat oikeissa kansioissa. Käy läpi työkoneesi ja siirrä kaikki yksittäiset dokumentit oikeisiin kansioihin. Säästät paljon aikaa ja vaivaa, kun kaikki kansiot ja tiedostot on nimetty oikein, ja ne löytyvät oikeista paikoista. Jos tiedostot ovat ihan miten sattuu, järjestelyssä voi vierähtää tovi.

Varsinkin ennen lomaa, sama läpikäynti kannattaa tehdä myös sähköposteille. Tarkista, että olet vastannut kaikkiin viesteihin tai arkistoi viestit joihin palaat myöhemmin. Poista myös kaikki turha roskaposti ja ajasta lomaviesti.

Etätoimiston haasteet

Moni tekee nyt töitä kotoa käsin, ja työn ja vapaa-ajan raja häilyy. Siksi lomalle siirtyminen voi olla monelle aiempaa haasteellisempaa. Kun lomailu tapahtuu samassa ympäristössä kuin työ, voi henkinen irrottautuminen työstä olla vaikeampaa. Pieni järjestyksen vaihto ja työvälineiden siirtäminen pois näkyvistä voi auttaa. Työterveyspsykologi Mari Laari kehottaa lomailijoita laittamaan esimerkiksi kukkia piristykseksi pöydälle, jolla yleensä pönöttää työkone.

Onnistunut irrottautuminen työarjesta usein takaa mieltä ja kehoa aidosti rentouttavan loman. Töissä odottava puhdas työpiste on taas helpottava ja motivoiva tekijä lomalta töihin palatessa.

This Post Has One Comment

Back To Top