skip to Main Content

Kesäloma ohi? Rennompi töihinpaluu näillä vinkeillä

Lomakausi alkaa olla pian lopuillaan. Monet ovat saman kysymyksen äärellä – miten töihinpaluusta saisi mahdollisimman rentoa ja mutkatonta?

Pieni loman jälkeinen blues on täysin normaalia. Osa palaa takaisin töihin täynnä tarmoa ja intoa. Toisille loman loppuminen herättää paljonkin tuntemuksia. Oli tilanteesi mikä tahansa, listasimme muutamia vinkkejä auttamaan lomalta töihin paluuta.

Jos mahdollista – lopeta loma keskellä viikkoa. Tätä kannattaa kokeilla!

Tämä kikka voi olla monille suuri apu lomalta palatessa. Jos työskentelet pelkästään arkipäivisin ja palaat lomalta keskiviikkona, häämöttää viikonloppu jo parin päivän päässä. Näin takaat itsellesi lempeämmän laskun, kun ensimmäinen työviikko on selkeästi lyhyempi. Voit ottaa ensimmäiset päivät hieman rennommin, totutella taas työarjen rytmiin ja aloittaa uuden moodin heti seuraavan viikon maanantaina.

Unirytmi takaisin työviikkoon

Osa työarjen rytmiin totuttelemista on unirytmin tasapainottaminen. Lomalla ei yleensä tule tuijotettua kelloa, joten nukkumaanmenot ja aamuherätykset saattavat usein venyä. Lomalla tämä on täysin suotavaa, mutta muutokset voivat äkkiä laittaa herkimmillä unirytmin sekaisin.

Hyvin nukutut yöunet ovat arjessa jaksamisen peruskiviä, joista ei kannata liikaa joustaa. Loman loppuvaiheessa kannattaa jo vähitellen alkaa säätämään unirytmiä takaisin oikeille raiteille. Näin tehdessä, loman loputtua arkirytmi ja oikea unirytmi kohtaavat helpommin, ja väsymys ei täysin pilaa ensimmäisiä työpäiviä.

Siisti ja järjestä työpiste

Yksi tekijä, joka auttaa monia olemaan tehokkaampia on siisteys. Siivoa ja organisoi työpisteesi ja kaikki ylimääräiset tavarat. Mieli lepää, kun työpiste on puhdas ja kaikki on järjestyksessä. Myös ajatus aloittamisesta puhtaalta pöydältä voi tuoda uutta motivaatiota työtehtävien pariin palaamiseen.

Priorisoi tehtävät

Aloita ensimmäiset päivät tehtävien priorisoinnilla. Pohdi mikä täytyy ehdottomasti saada valmiiksi ja minkä voi siirtää seuraavaan viikkoon. Kirjaa asiat ylös ja käy to-do-listaa läpi ensimmäisten päivien aikana. Jos ajatus lähtee harhailemaan, palaa vain listan pariin. Aloita tärkeimmistä ja jos listalle ei näy loppua, karsi reilusti seuraavalle viikolle sellaiset asiat, jotka voit tehdä huoletta myöhemminkin.

Uudet ideat

Loman tarkoituksena on tuoda vastapainoa arkeen ja auttaa irrottautumaan ja palautumaan työstä. Onnistuneelta lomalta palatessa aivot ovat ehtineet tuulettua ja etäisyys asioihin tuo usein uusia ideoita ja näkökulmia. Hyödynnä nämä uudet hoksottimet seuraavissa työprojekteissa.

Pohdi työtäsi ja tavoitteitasi

Työn mielekkyydellä on iso merkitys siinä, miltä meistä tuntuu töihin palatessa. Työ on työtä, eikä se ole läheskään aina mielekästä. Mutta suurimman osan ajasta sinun tulisi tuntea työsi merkitykselliseksi, jotta jaksat arkea. Mielekäs ja tarpeeksi haastava työ suojaa usein myös työuupumukselta.

Vertaistuki

Lomalta palanneet työkaverisi ovat samassa junassa ja etsivät myös omaa työvirettään. Voitte yhdessä tsempata toisianne. Kaikki esteet tuntuvat pienemmiltä kun saa tukea muilta. Tutkitusti tavoitteissa pysyminen on myös todennäköisempää ryhmän tuella.

Panosta lounashetkeen

Tee lounastauosta rentouttava hetki keskellä työpäivää. Panosta eväisiin tai lounaspaikkaan. Nappaa työkaverit mukaan ja suunnatkaa lempiravintolaanne. Jos mahdollista, nauttikaa tauosta ja herkullisesta lounaasta vielä raikkaassa ulkoilmassa. Samalla voitte käydä jokaisen loman kohokohtia yhdessä läpi.

Kesän ei tarvitse olla vielä ohi

Vaikka palaatkin töihin, voit silti koittaa nauttia samoista rentouttavista kesän hetkistä kuin lomallakin. Voit napata aamukahvit mukaan läheisestä kahvilasta ja kävellä loppumatkan töihin, tai vaikka piipahtaa puistoon lukemaan kirjaa. Töiden jälkeen voit lähteä pyöräilyretkelle ja päätyä vaikka iltauinnille. Kesästä voi koittaa nauttia vaikka loma olisikin ohi – jos säät vain sallivat.

Arjen pienet asiat

Liian usein arki kuvaillaan väsyttäväksi pakkopullaksi. Sitä se varmasti onkin, jos ei osaa katsoa asiaa myönteiseltä kantilta. Arjesta löytyy paljon hyvää kun osaa olla kiitollinen ja kiinnittää huomiota arjen pieniin asioihin. Jokaisen tulisi kokea iloa arjessa ja rutiineeissa, sillä sitä suurinosa ajastamme on. Älä siis elä pelkästään lomia varten vaan muovaa arkesi niin, että voit olla siihen tyytyväinen.

Back To Top