skip to Main Content

Puhtauden ylläpitoa joustavasti ja häiriöttä

Kun siivottavia tiloja ja materiaaleja löytyy joka lähtöön, on siivoojan oltava huippuammattilainen. Kalliolan kansalaisopistossa Helsingissä, jota pitää yllä Kalliolan Setlementtiyhdistys ry riittää tiloja 6 kerrokseen ja siivottavaa on lähes ”kokonaisen korttelin” verran. Talossa toimii päivittäin monista eri kulttuuritaustoista tulevia ihmisiä ja Kalliola on auki aamusta iltaan. Kalliolassa käy keskimäärin 3500 ihmistä päivässä.

Siivousteknisen osaamisen lisäksi tämä poikkeuksellinen ympäristö vaatii siivoojikseen erityisen valoisat persoonat, jotka jaksavat hymyillä väsymättä tilanteessa kuin tilanteessa. Siivous Kalliolassa kun tehdään muun toiminnan lomassa, sitä mitenkään häiritsemättä.

Yhteistyö toimii

– Yhteistyökumppanuus Tasolaisten ja Kalliolan välillä on jatkunut yli vuosikymmenen ajan ja tärkeimpänä syynä siihen on se, että taso on hyvä, vakuuttaa Kalliolan kiinteistöstä vastaava Henry Aalto.

– Pystyn luottamaan siihen, että sovitut asiat hoidetaan. Minulla on täysi luottamus koko henkilöstöön omistajasta johtoon ja työntekijöihin. Vahva ammattitaito on aistittavissa kaikilla tasoilla, kertoo Henry.

Kilpailuttamisen tarvetta ei Henrin mukaan vielä ole ollut, koska palvelun tuottajat ymmärtävät monikulttuurisen toimijan tarpeet ja toimivat sen mukaisesti. Ja kaikkein tärkeintä on, että henkilökunnan sitoutuminen omaan työhönsä on erittäin vahva ja he kokevat työnsä kuin ”omaksi käyntikortikseen”. Erikoissiivoukset ja kaikki lisätyöt hoituvat myös sujuvasti ja apua on saatu mm. uusien lattioiden kunnossapitoon.

– Parasta on kun kaikki on aina valmiina iltaa ja maksavia asiakkaita varten, tätä palvelua on ilo suositella myös muille, hehkuttaa Henry.

Huippuosaavat siivoojat

”Pitkän pinnan” ja huippuosaamisen omaavat Astra ja Liidia ovat Kalliolan omat kokopäiväiset siivoojat. He kertovat tilanteiden vaihtelevan ja ryhmien tulevan ja menevän päivittäin todella paljon koko ajan.

– Tässä kohteessa on osattava toimia itsenäisesti ja oltava hyvin joustava, toteavat Astra ja Liidia kuin yhdestä suusta, kun työpäivän kulkua kysellään.

– Täällä työ on tehtävä hyvin, mutta siivous näissä uudistetuissa tiloissa on helppoa ja siisteyttä on täällä todella mukava ylläpitää, iloitsee Astra.

Kalliolan siivoojakaksikko Astra ja Liidia

Astralla ja Liidialla on kummallakin omat alueet tästä isosta talosta täysin omalla vastuullaan. He työskentelevät päivät tässä yhdessä kohteessa ja ovat nykyiseen työhönsä Kalliolassa erittäin tyytyväisiä. Astra tuli 2 vuotta sitten toiseksi siivoojaksi Kalliolaan osapäiväpaikasta ja kokee kaiken olevan nyt enemmän kuin kunnossa täällä Kalliolassa. Molemmat kokevat olevansa kuin osa henkilökuntaa, eivätkä vaihtaisi takaisin entisiin paikkoihin, vaikka Liidiaa yhä edelleen kaipaillaankin aiemmassa kohteessa.

Siivousta käytön ja tarpeen mukaan

Siivoojistaan hyvin ylpeä palveluesimies Taina Blomster kertoo tämän kohteen erityisvaatimuksena olevan siisteyden moitteeton ylläpito koko pitkän päivän ajan, huolimatta hurjasta ihmismäärästä, joka talossa päivittäin opiskelee ja toimii. Se edellyttää siivoojilta ennen kaikkea joustavuutta, hyvää ennakkosuunnitelmaa ja ennen muuta kykyä toimia itsenäisesti.

Varsinainen siivoustyö kohteessa tehdään aamukuuden ja iltapäivä kahden välisenä aikana. Luokkien siivous hoidetaan aamulla ennen oppitunteja ja ryhmien lukujärjestysten salliessa myös päivän aikana. Toimistojen siivoukset tehdään myös mahdollisimman häiriöttä. Tärkeimpänä tavoitteena on ihmisten viihtyvyydestä huolehtiminen ja tilojen puhtauden jatkuva ylläpito. Siivoustyön tekeminen ei saa häiritä talon muita toimijoita mitenkään.

Monikulttuurisen kohteen haasteita

Haasteita siivoukselle syntyy sekä ihmisten monikulttuurisen taustan että ryhmien runsaan vaihtuvuuden vuoksi. Kalliolassa järjestetään paljon koulutusta eri kulttuureista tuleville, esimerkiksi siitä, kuinka Suomessa eletään ja käyttäydytään eri tilanteissa.

Palveluesimies Taina Blomster kertoo, että erityisen haastavaksi on osoittautunut jätteiden lajittelu, johon muista kulttuureista tulleet eivät ole lainkaan omissa maissaan tottuneet. Tämän vuoksi neljän eri roskiksen käyttö on tuonut myös siivoojille hieman lisätyötä, jätteiden lajittelu kun ei onnistu Kalliolan kaikilta asiakkailta noin vain. Myös Suomen wc-kulttuuri ja -tavat poikkeavat muista maista.

– Tämän vuoksi tässä kohteessa wc-tilat onkin siivottava 2 kertaa päivässä, toteaa Taina.

”Sikahyvän” siivoojan pölytön kortteli

Astran saama palaute kertoo paitsi hyvin tehdystä työstä myös huippuammattilaisuudesta.

– Eräs opettaja valitti, ettei pystynyt opettamaan ryhmälleen Suomen tunnilla sanaa pöly, koska sitä ei Kalliolassa ole. Minua on myös kehuttu ”sikahyväksi siivoojaksi”, kertoo Astra silmin nähden tyytyväisenä saamastaan palautteesta.

Kalliolassa siivoojana selviää Suomen kielellä, mutta sekä Astra että Liidia ymmärtävät myös venäjää ja englantia. Hyvien vuorovaikutustaitojen lisäksi tarvitaan kaikkien talon tilojen hyvää tuntemusta, sillä opastusta tarvitaan ihmisryhmien suuren vaihtuvuuden vuoksi Kalliolan suurissa tiloissa päivittäin erittäin runsaasti. Onpa Astra päässyt opettamaan vaatteiden korjausompeluakin asiakkaalle siivoustyön lomassa.

Mitäpä ei asiakaspalveluhenkinen ja VALOISA siivoustyön huippuammattilainen tekisi asiakkaan kohteen puhtauden ylläpidon ja asiakkaiden viihtyisyyden vuoksi.

Tainan mielestä kaikkein parasta Kalliolassa on kuitenkin asiakkaan tyytyväisyys tehtyyn työhön ja häneltä saatu palaute yhteistyöstä Tasolaisten kanssa.

Pyydä sinäkin nyt tarjous kiinteistösi siivouksesta ja saat huippuammattilaiset siivoamaan ja tuomaan puhtauden ja viihtyisyyden kiinteistösi asiakkaille ja/tai toimijoille. Hymy tulee takuuvarmasti aina kaupan päälle! Pyydä tarjous tästä!

Vierailevan blogistin huomioita ihmisistä laadukkaan siivouspalvelun ympärillä ja onnistuneesta yhteistyöstä yritysten välillä. Oivalluksia vakuuttavan siivouspalvelukokemuksen syntymisestä.

Back To Top