Skip to content

Toimivaa jätehuoltoa taloyhtiössä

Miten taloyhtiönne jätekatos ja lajittelumahdollisuudet ovat toteutettu? Oikeaoppisen jätteiden lajittelun mahdollistaminen sekä lajittelun tehokkuus ja siitä saatavat hyödyt ovat aiheita, jotka vuosi vuodelta herättävät enemmän keskustelua. Jätteiden lajittelu ja materiaalien kierrätys mahdollistaa niiden tehokkaan hyötykäytön. Kaikki kaatopaikalle päätyvä jäte on vain hukattua materiaalia ja energiaa.

Kierrätys alkaa kotona

Hyvällä organisoinnilla ja pienellä suunnittelulla, jätteiden lajittelun voi saada tehokkaasti osaksi arkea. Myös kierrätyspisteen läheisyys ja toistuvat rutiinit helpottavat. Alkuun pääsee jätteiden synnyn seurannalla. Kun seuraat kuinka paljon ja minkälaista jätettä kertyy omasta kotitaloudesta viikon aikana, pystyt hahmottamaan minkä kokoiset jäteastiat tarvitset kullekin jätelajille. Tarkemmat ohjeet jätteiden oikeaoppiseen lajitteluun löydät HSY:n sivuilta. Katso myös Tasokodin vinkit kodin toimivaan kierrätyspisteeseen.

Jätelaki velvoittaa taloyhtiöt lajitteluun

Kerrostalo- ja rivitaloalueilla jätteiden lajittelu on melko vaivatonta, sillä jätelaki velvoittaa taloyhtiöt jätteiden lajitteluun. Jätelainsäädännön tavoitteena on ehkäistä jätteistä ja jätehuollosta aiheutuvaa haittaa terveydelle ja ympäristölle, vähentää jätteen määrää, varmistaa toimiva jätehuolto, ehkäistä roskaantumista sekä edistää luonnonvarojen kestävää käyttöä.

Toimivaa jätehuoltoa

Yleensä taloyhtiöistä löytyy jäteastiat energiajätteelle, sekajätteelle, biojätteelle, paperille ja kartongille. Joistakin taloyhtiöistä löytyy myös muovinkeräys ja lasin- ja metallinkeräysastiat. Jos joitakin astioita puuttuu taloyhtiön jätekatoksesta, tulee ne viedä yleisiin kierrätyspisteisiin. Löydät alueesi kierrätyspisteet helposti kierrätysinfosta. Asukkaat voivat myös mainita taloyhtiön isännöitsijälle puuttuvista jäteastioista ja niiden tarpeellisuudesta.

Taloyhtiöiden kannattaa suosia monipuolista kierrätystä taloudellisestakin näkökulmasta, sillä sekajätte koituu usein kalleimmaksi. Jokaisen taloyhtiön tulisi arvioida minkä verran kutakin jätettä kertyy ja miten jätehuoltotiloista saadaan mahdllisimman toimivat. Pursuilevat jäteastiat ovat sottaisuuden ja epäkäytännöllisyyden lisäksi rasite asukkaille sekä siivouksesta ja jätehuollosta vastaaville. Kertyvälle jätteelle täytyy olla sopivan kokoiset astiat, jotta jätteet saadaan lajiteltua turvallisesti ja siististi – ilman lisäkuluja.

Yleinen ongelma on Sortti-asemalle kuuluvan roinan ja ongelmajätteen eksyminen taloyhtiön jätekatoksiin. Näitä tavaroita ovat esimerkiksi huonekalut ja rikkinäinen elektroniikka. Huolimattomuudesta ja tietämättömyydestä maksavat lopulta kiinteistö ja sitä kautta myös asukkaat. Tavaroiden poistaminen tiloista tuo aina kalliita lisäkuluja normaalien jätemaksujen lisäksi.

Muovin kierrätys

Omalta isännöitsijältä voi ja kannattaa tiedustella mahdollisuutta kiinteistökohtaiseen muovinkeräykseen, jos sellaista ei vielä ole. Jokaisella kunnalla on omat jätehuoltomääräykset, joten käytännöt vaihtelevat eri kunnissa. Usein kiinteistökohtaisesta keräyksestä vastaavat joko yksityiset jätehuoltoyritykset tai kunnan jätehuoltoyhtiö. Katso hyödyllisiä ohjeita taloyhtiöiden muovin kierrätyksen järjestämisen lisäksi myös yritysten muovinkeräykseen.

Yllätyksenä pienempi jätelasku

Jyväskyläläinen asunto-osakeyhtiö aloitti muovinkeräyksen, tavoitteena vähentää ympäristökuormitusta. Tämän lisäksi he saivat positiivisena yllätyksenä pienen kevennyksen jätelaskuun. Muovinkeräysastian tyhjentämisestä veloitetaan Jyväskylässä noin 20 prosenttia vähemmän kuin sekajäteastian tyhjennyksestä. Myös vuokrataloyhtiö Oulussa säästi pelkästään viime vuonna noin 64 000 euroa jätteiden lajittelun tehostumisella ja sekäjätteen käsittelymaksujen pienennyttyä.

Isännöitsijä on tärkeässä asemassa, kun taloyhtiössä halutaan kehittää jätehuoltoa. Isännöitsijän on oltava kartalla paikallisista jätehuoltomääräyksistä ja edistää kierrätyksen toimivuutta ja tehokkuutta. Hyvin hoidettu jätehuolto, toimivat jäteastiat ja yleisten tilojen siisteys nostavat usein myös asuntojen arvoa.

Mitä tarkoittaa kiertotalous?

Ympäristöministeriön tavoitteena on tehdä kiertotaloudesta talouden uusi perusta, jossa tuotanto ja kulutus pysyvät maapallon kantokyvyn rajoissa. Kiertotalous tarjoaa siis uusia ratkaisuja hillitä ilmastonmuutosta ja ylläpitää luonnon monimuotoisuutta. Kiertotaloudessa luonnonvaroja pyritään käyttämään kestävämmin ja tehokkaammin materiaalien kierrätyksellä ja uusiokäytöllä.

Kaupungit, jotka noudattavat kiertotalouden periaatteita tuottavat oman alueen yhdyskuntajätteistä sähköä ja lämpöä. Myös biohajoavista jätteistä tuotetaan uusiutuvaa biokaasua esimerkiksi jäteautojen ja kaupungin bussien polttoaineeksi. Tiesitkö, että muun muassa Juhla Mokka -kahvi on paahdettu Pauligin tehtaalla Vuosaaressa Helsingissä kotimaisella ja uusiutuvalla biokaasulla jo vuodesta 2015 lähtien? Katso myös nämä 39 muuta vaikuttavaa kiertotalousratkaisua maailmalta.

Back To Top