Skip to content

Joulun muistilista taloyhtiön asukkaille

Joulu on meistä monelle rauhoittumisen aikaa. Kokoonnumme yhteen iloisin mielin ja nautimme läheisten seurasta. Hyvä ruoka ja tunnelmavalaistus kruunaavat perinteisen joulun tunnelman.

Kokosimme hyödyllisen muistilistan, jonka siivittämänä joulunvietto sujuu taloyhtiöissä turvallisesti ja sopuisasti.

Huolehdi paloturvallisuudesta

Paloturvallisuusviikkoa vietetään sopivasti joulukuun alussa. Tähän aikaan on hyvä muistuttaa ihmisiä tärkeästä asiasta, sillä joulunviettoon liittyy useita paloturvallisuusriskejä, joiden takia tuleekin olla tarkkana.

Tarkista palovaroitin

Vain toimiva palovaroitin pelastaa ihmishenkiä. Joten tarkista, että asuntosi palovaroittimet toimivat oikein. Paina varoittimen testinappia säännöllisin väliajoin, esimerkiksi aina kuukauden ensimmäisenä päivänä. Testaus voi olla tarpeen, sillä vaikka paristo olisi tuore, voi palovaroittimeen tai paristoon tulla jokin vika.

Palovaroittimen patterit kannattaa myös tarkistaa ja vaihtaa kerran vuodessa – vaikka sopivasti joulun alla. Virallista palovaroitinpäivää vietetään 1.12. Palovaroitin myös vanhenee kuten muutkin sähkölaitteet, joten vaihda varoitin uuteen 5-10 vuoden välein.

Kiinteistölehti kirjoittaa, varmasti monen yllätykseksi, kuinka puolet taloyhtiöiden asunnoista on ilman toimivia palovaroittimia. Palovaroittimien hankkiminen ja ylläpitäminen on  asukkaan omalla vastuulla, mutta Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö, Kiinteistöliitto, Isännöintiliitto ja LähiTapiola kampanjoivat yhdessä sen puolesta, että taloyhtiöt ottaisivat suuremman roolin palovaroittimien asennuttamisen suhteen. Paloturvallinen taloyhtiö -sivuilla on myös hyödyllinen laskuri, jonka avulla voidaan selvittää taloyhtiöön tarvittavien palovaroittimien määrä.

Muista sammuttaa kynttilät

Monien taloyhtiöiden tulipalot ovat saanee alkunsa yksinään palamaan jääneistä kynttilöistä. Kynttilöitä tulisi polttaa vain palamattomalla alustalla ja mielellään erillään toisistaan. Kynttilöiden palamista tulee tarkkailla ja ne tulee sammuttaa asunnosta tai huoneesta poistuessa sekä nukkumaan mentäessä. Myös ulkotulien kanssa saa olla tarkkana. Älä sijoita niitä herkästi palavan materiaalin läheisyyteen, puisille alustoille, kuisteille tai kuivan kasvillisuuden lähelle.

Tarkista jouluvalot

Joulun koristevalojen kunto tulisi tarkistaa joka vuosi ennen niiden käyttöönottoa. Vaihda tarvittaessa palaneet lamput uusiin, tarkista patterit tai sähköjohtojen kunto. Älä käytä rikkinäisiä valoja. Ulkona tulisi käyttää vain ulkokäyttöön tarkoitettuja valoja. Valot tulee yhdistää ulkopistorasiaan, eikä esimerkiksi sisäpistorasiaan yhdistettyyn jatkojohtoon. Varmista, että valojen muuntaja sopii juurikin ulkokäyttöön. Tarkkaile myös valojen ylikuumenemista.

Tarpeettomat valot tulee myös muistaa aina sammuttaa, varsinkin jos on lähdössä joulun päiviksi pois. Kynttelikköjen ja muiden tunnelmavalojen jättäminen päälle yksikseen on riski huoneiston omistajalle ja koko taloyhtiölle.

Vahdi uunissa paistuvia herkkuja

Jouluun kuuluu usein notkuvat ruokapöydät ja vaikuttavat kattaukset. Monia joulun herkkuja valmistetaan uunissa matalalla lämmöllä useita tunteja. Muista kuitenkin, että uuniin ei saa jättää mitään yksin paistumaan. Pidä huolta että ruoan valmistumista vahtii ainakin yksi silmäpari.

Taloyhtiön joulukuusi

Monissa taloyhtiössä on perinteenä hankkia yhteinen joulukuusi. Kuusta ei kuitenkaan saa asettaa porraskäytävään, sillä se on riski paloturvallisuudelle. Porraskäytävässä ei saa säilyttää myöskään lastenvaunuja, pulkkia tai muita kulkua haittaavia esineitä. Taloyhtiön joulukuusen voi laittaa tuomaan joulutunnelmaa esimerkiksi taloyhtiön sisäpihalle.

Joulun roskien lajittelu

Jouluaikaan taloyhtiöiden jäteastiat ovat koetuksella. Tärkeää on muistaa laittaa kaikki roskat sinne, minne ne lajitteluohjeiden mukaan kuuluvat. Jouluna tulee paljon normaalista arjesta poikkeavaa jätettä. Jos olet epävarma minne mikäkin jouluroska kuuluu, voit tarkistaa tiedon HSY:n jäteoppaasta.

Joulukinkun rasva ei esimerkiksi kuulu lavuaariin tai pönttöön tukkimaan viemäristöä. Rasvan tulee antaa jähmettyä, jonka jälkeen sen voi kiikuttaa sanomalehteen käärittynä tai biojätepusissa bio-tai sekajäteastiaan. Lahjapaperit kuuluvat sekajäteastiaan, eivät paperinkeräykseen. Pahviset lahjapakkaukset tulee laittaa kartonkikeräykseen ja muoviset pakkaukset muovinkeräyskseen. Kuusi ja joulukukat kuuluvat biojätteeseen, mutta niistä on ensin poistettava kaikki ylimääräiset metalli- ja muoviosat. Muista myös viedä vaaralliset jätteet, kuten rikkinäiset sähkölaitteet, paristot, tinat ja uuden vuoden raketit niille kuuluviin vaarallisten jätteiden kierrätyspisteisiin.

Kunnioita joulurauhaa

Iso osa joulun taikaa on rauhaisa ja sopuisa tunnelma. Ole siis huomaavainen naapureitasi kohtaan ja noudata taloyhtiön hiljaisuusaikoja. Joulurauha julistetaan jouluaattona klo 12. Vältä siis sen suurempaa siivousta, pyykkäystä, tamppausta, kovaäänistä musiikkia ja muita mahdollisesti rauhaa rikkovia ääniä joulurauhan aikaan. Suorita kaikki tarpeelliset jouluvalmistelut ja -siivoukset ennen tätä.

Muista myös naapureita lämpimillä jouluntoivotuksilla rappukäytävässä kohdatessa ja pidetään taloyhtiöissä yllä rauhaisaa tunnelmaa – jouluna ja sen jälkeenkin.

Tasolaiset toivottaa kaikille hyvää joulunodotusta!

Back To Top