skip to Main Content

Ajankohtaisia energiansäästövinkkejä taloyhtiöille ja asukkaille

Energian kallistuessa taloyhtiön kulut nousevat. Kokosimme alle ajankohtaisia ja hyödyllisiä vinkkejä fiksuun energiankulutukseen ja kustannuksissa säästämiseen. Vinkkien avulla jokainen taloyhtiön osakas ja asukas voi parantaa asumisen energiatehokkuutta, ja vaikuttaa samalla sekä taloyhtiön että omiin asumisen kuluihin. Jokaisella säästetyllä kilowattitunnilla tai vesilitralla on merkittävä vaikutus asukkaiden maksamiin hoitovastikkeisiin tai vuokriin sekä energialaskuihin.

Energiankulutuksen seuraaminen

Energiankäytön tehostamisessa ja kuluissa säästämisessä on tärkeää seurata energiankulutusta ja tunnistaa, mihin kaikkeen energiaa oikein kuluu. Seurannan pohjalta on helppoa muuttaa toimintatapoja entistä energiatehokkaammiksi. Seuraamalla kulutusta huomataan nopeasti, millä valinnoilla on merkitystä sähkön säästämisessä. Oman kodin sähkönkulutusta voi seurata kätevästi esimerkiksi sähköverkkoyhtiöiden tarjoamista omista maksuttomista seurantapalveluista, niin netissä kuin puhelinsovelluksilla.

Lämmitys on yksi merkittävimpiä kulueriä

Lämmitykseen kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota, sillä siihen kuluu kaikista eniten energiaa. Esimerkiksi kylpyhuoneen mukavuuslattialämmitys voi maksaa kerrostalossa satoja euroja vuodessa. Oikea sisälämpötila on tärkeä, sillä se lisää asumismukavuutta, parantaa sisäilman laatua ja vähentää talvisin sisäilman kuivuuden tunnetta. Optimoi energiatehokas lämpötila ja säädä lämpötila makuuhuoneessa n. 19 asteeseen ja muissa huoneissa n. 21 asteeseen. Säädä kylpyhuoneen lattialämmitys noin 23 asteeseen ja pidä kylpyhuoneen ovi suljettuna lämmityksen ollessa päällä. Huonelämpötilan laskeminen yhdellä asteella säästää jopa 5% lämmitysenergiaa.

Käytä kuumaa vettä säästeliäästi

Suihkussa käyntiä ja omia vedenkäyttötottumuksia on hyvä tarkkailla. Veden lämmitys, käsittely ja jakelu kuluttavat paljon energiaa. Lämmintä vettä on hyvä käyttää harkiten ja kaikkien tulisi muuttaa tarvittaessa tottumuksiaan. Suosittelemme nopeita suihkuja alemmissa lämpötiloissa. Vesihana tulee sammuttaa hampaiden pesun ajaksi. Älä käytä juoksevaa vettä myöskään tiskaamiseen, vaan täytä allas tiskatessa vuoronperään pesu- ja huuhteluvedellä. Käytä pesukoneita ja astianpesukoneita vain, kun ne ovat täynnä ja hyödynnä eko-ohjelmat. Vuotavista tai tippuvista hanoista tulee ilmoittaa välittömästi kiinteistönhuoltoon.

Muuta huomioitavaa:

  • Käytä LED energiansäästölamppuja ja sammuta aina tarpeettomat valot.
  • Vältä tuuletusikkunoiden pitämistä raollaan. Tarvittaessa tuuleta sen sijaan kerralla ja nopeasti.
  • Kuumenna kattila aina sopivan kokoisella keittolevyllä.
  • Jos asunnossa on oma sauna, kannattaa pitää lämpötilat maltillisina, n. 70-80 astetta.
  • Jääkaapin suosituslämpötila on 5 astetta ja pakastimen -18 astetta.
  • Elektroniikkalaitteet, kuten tietokoneet ja televisiot kannattaa sulkea kokonaan, kun ne ovat poissa käytöstä.
  • Kodinkoneiden ja muiden elektroniikkalaitteiden laturit kannattaa pitää pistorasiassa vain latauksen aikana.

Energiansäästö taloyhtiön yhteisissä tiloissa

Taloyhtiön hallitus ja isännöitsijä voivat vaikuttaa osaltaan talon energiankulutukseen. Alkuun tulee tunnistaa kiinteistön energiankäytön nykytilanne, seurata aktiivisesti kulutusta ja reagoida nopeasti muutoksiin, jotta asioihin pystytään puuttumaan ajoissa. Näin säästetään sekä energiaa että euroja.

Energiankäytön tehostaminen ei aina tarkoita kalliita investointeja. Jo pelkillä asetusten optimoinneilla voidaan saada säästöjä aikaan. Esimerkiksi porraskäytävissä, pyöräkellareissa, varastotiloissa, autotalleissa ja muissa yhteistiloissa lämpötila voi olla selvästi alempi kuin asuinhuoneissa. Talon lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmän ja muiden laitteistojen säädöt kannattaa tarkastaa, huoltaa ja optimoida säännöllisesti. Yleisten tilojen valaistuksen kulutusta voi myös tehostaa energiatehokkaammilla lampuilla sekä säädetyillä porrasvalojen ajastuksilla ja viiveillä. Voi olla myös hyödyllistä teettää selvitys taloyhtiön energiankulutuksesta ja löytää sitä kautta parhaat, energiankulutusta vähentävät toimenpiteet.

Lisää energiansäästövinkkejä löydät esimerkiksi Kiinteistöliiton kotisivuilta ja valtionhallinnon yhteisen Astetta alemmas -energiansäästökampanjan verkkosivuilta.

Back To Top