Skip to content

Kesän energiansäästövinkit taloyhtiölle ja asukkaille

Energiankäytön tehostamisessa ja kuluissa säästämisessä on tärkeää seurata kulutusta ja tunnistaa, mihin asioihin energiaa oikeastaan kuluu. Sähkönkulutusta voi seurata maksuttomista seurantapalveluista ja -sovelluksista. Jokaisella säästetyllä kilowattitunnilla tai vesilitralla on merkittävä vaikutus asukkaiden maksamiin hoitovastikkeisiin, vuokriin sekä laskuihin. Useimmissa kiinteistöissä energiansäästössä pääsee hyvin liikkeelle seuraamalla alle listaamiamme toimenpiteitä.

  • Aseta koneellinen ilmanvaihto tai ilmanvaihtokone minimiteholle poissaolon ajaksi.
  • Käytä LED energiansäästölamppuja ja sammuta tarpeeton valaistus.
  • Säädä kylpyhuoneen mukavuuslattialämmitys noin 23-24 asteeseen. pidä kylpyhuoneen ovi suljettuna lämmityksen ollessa päällä ja kytke lämmitys pois päältä pidemmän poissaolon ajaksi. Kylpyhuoneen lattialämmitys voi maksaa esim. kerrostalossa satoja euroja vuodessa. Tyypillisesti 25 asteen kylpyhuonelämpötilalla lattialämmitys kuluttaa energiaa n. 900 kWh vuodessa.
  • Vältä astian- ja pyykinpesukoneen esipesun käyttöä pesuohjelman aikana.
  • Kuumenna kattila aina sopivan kokoisella keittolevyllä.
  • Sauno ripeästi ja pidä lämpötilat maltillisina. Sopiva saunomislämpötila on 70-80 C. Eniten sähköä kuluttavat jatkuvasti lämpimät, heti valmiit kiukaat

Tarkkaile vedenkulutusta

Vedenkäyttötottumuksiin kannattaa kiinnittää huomiota ja käyttää lämmintä vettä harkiten, sillä veden lämmitys, käsittely ja jakelu kuluttavat kaikki paljon energiaa. Jopa 45 % kerros- ja rivitaloasuntojen vedenkulutuksesta tulee hygieniatoimenpiteistä, kuten suihkussa käynnistä. Vedenkulutukseen voi siis vaikuttaa huomattavasti omilla jokapäiväisillä toimillaan. Päivittäinen 15 minuutin suihku maksaa noin 450 euroa vuodessa. Vedenkulutus olisi hyvä katkaista myös esim. hampaita harjatessa ja partaa ajaessa, sekä suihkussa shampoota laittaessa.

Myös tiputtavista hanoista ja vuotavista wc-istuimista tulee huolehtia. Vuotava wc-istuin voi valuttaa suuren määrän vettä turhaan. Jos vuoto on esimerkiksi 2 litraa/min, viikossa vuotaa 20160 litraa vettä suoraan viemäriin. Tarkkaile myös keittiön ja kylpyhuoneen hanavirtaamia. Jos vettä tulee todella kovalla paineella, asiasta kannattaa ilmoittaa taloyhtiön edustajalle.

Asunnon viilentäminen kesähelteillä

Asunnon viilentäminen onnistuu helposti kotikonstein.

  • Tuuleta asunto aikaisin aamulla ja myöhään illalla.
  • Vältä lämpöä tuottavien sähkölaitteiden ja kodinkoneiden, kuten esimerkiksi saunan ja uunin käyttöä kuumimpiin vuorokaudenaikoihin.
  • Estä suora auringonpaiste ja käytä ikkunoiden edessä verhoja tai sälekaihtimia.
  • Hanki siirreltävä ilmanviilennin tai ilmastointilaite, joka ei vaadi taloyhtiön erillistä muutostyölupaa. Muista vielä tarkistaa, että kotivakuutus on kunnossa ja koska jäähdyttimet keräävät vettä, niitä tulee tyhjentää ja huoltaa säännöllisesti.
  • Ilmalämpöpumpun hankinnassa kannattaa muistaa, että ilmalämpöpumpun asentaminen vaatii aina taloyhtiön luvan. Toisinaan pelkkä taloyhtiön lupakaan ei riitä, vaan tarvitaan maankäyttö- ja rakennuslain mukaan toimenpidelupa.
  • llmalämpöpumpun asennus- ja sähkötöihin tarvitaan aina Turvallisuus- ja kemikaaliviraston pätevyysrekisteriin kirjattu urakoitsija.

Lue lisää hyödyllisiä vinkkejä fiksuun energiankulutukseen ja kustannuksissa säästämiseen myös talvella. Vinkkien avulla jokainen taloyhtiön osakas ja asukas voi parantaa asumisen energiatehokkuutta, ja vaikuttaa samalla sekä taloyhtiön että omiin asumisen kuluihin.

Back To Top